Chleb mieszany łyżka
- 40 g świeżych drożdży
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. otrębów pszennych
- 500 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki pestek z dyni
- 2 łyżki słonecznika
Dodatkowo:
- odrobina masła do wysmarowania formy
- garść mieszanki pestek z dyni, słonecznika
- otręby pszenne
Sposób wykonania:
- Do miski rozkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą.
- Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto . Wystarczy łyżką wymieszać.
- Foremkę wysmarować masłem i obsypać otrębami.
- Ciasto przełożyć do formy, wierz obsypać pestkami z dyni i słonecznikiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- Piec około 30-40 minut w 210 stopniach.
Smacznego :)
Czy na drożdżach instant też wyjdzie? Jeśli tak to ile g dodać?
OdpowiedzUsuńszczerze to nie robiłam na drożdżach instant :) wolę świeże
Usuń