Tarta pieczarkowa z porem
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g mąki pszennej
Składniki na nadzienie:
- 400 g pieczarek
- 150 g startego żółtego sera
- biała część z jednego pora
- olej
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Składniki na masę jajeczną:
- 150 g śmietany 18%
- 2 duże jajka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ze składników na ciasto zagnieść i wylepić formę na tartę. Piec 15 minut w 200 stopniach do zarumienienia.
- Pieczarki i por pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju razem z przeprawami i rozgniecionymi ząbkami czosnku i wyłożyć tartę, posypać serem.
- Całość polać masą jajeczną i zapiec w 180 stopniach przez 40 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz