Szukaj na tym blogu

Tarta pieczarkowa z porem








Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g mąki pszennej 
Składniki na nadzienie:
  • 400 g pieczarek 
  • 150 g startego żółtego sera
  • biała część z jednego pora
  • olej
  • sól
  • pieprz 
  • 2 ząbki czosnku 
Składniki na masę jajeczną:
  • 150 g śmietany 18%
  • 2 duże jajka
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Ze składników na ciasto zagnieść i wylepić formę na tartę. Piec 15 minut w 200 stopniach do zarumienienia. 
  2. Pieczarki i por pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju razem z przeprawami i rozgniecionymi ząbkami czosnku i wyłożyć tartę, posypać serem.
  3. Całość polać masą jajeczną i zapiec w 180 stopniach przez  40 minut.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger