Szarlotka z kruszonką
Składniki na spód ciasta- torownicę o śr. 24 cm:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 800 g jabłek
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki migdałów posiekanych bez skórki- opcjonalnie
Składniki na kruszonkę:
- 60 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
- tłuszcz
- bułka tarta
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj jajko, cukier i masło. Całość zagnieść.
- Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
- Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy.
- Jabłka obrać i pokroić w plastry i ułożyć na cieście. Posypać migdałami i cukrem pudrem.
- Kruszonka: Masło rozpuścić i dodać pozostałe składniki. Dokładnie połączyć.
- Wierzch ciasta posypać kruszonką.
- Piec w 190 stopniach przez 40 minut.
- Po ostygnięciu ciasta wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz