Szukaj na tym blogu

Szarlotka z kruszonką

 



Składniki na spód ciasta- torownicę o śr. 24 cm:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
  • 800 g jabłek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki migdałów posiekanych bez skórki- opcjonalnie
Składniki na kruszonkę:
  • 60 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
  • tłuszcz
  • bułka tarta
Sposób wykonania:
  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj jajko, cukier  i masło. Całość zagnieść.
  2. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. 
  3. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy.
  4. Jabłka obrać i pokroić w plastry i ułożyć na cieście. Posypać migdałami i cukrem pudrem.
  5. Kruszonka: Masło rozpuścić i dodać pozostałe składniki. Dokładnie połączyć.
  6. Wierzch ciasta posypać kruszonką. 
  7. Piec w 190 stopniach przez 40 minut.
  8. Po ostygnięciu ciasta wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger