Placek po węgiersku
Składniki na sos:
- 400 g łopatki wieprzowej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oleju
- curry
- tymianek
- imbir
- papryka w proszku
- sól
- pieprz
Składniki na placki:
- 7 średniej wielkości ziemniaków
- 1/2 średniej cebuli
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- majeranek
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- pęczek koperku
- kwaśna śmietana
Sposób wykonania sosu:
- Mięso pokroić w kostkę, dość sporą. Na głębokiej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać kawałki mięsa. Całość doprawić, podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę.
- Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić jeszcze, aż papryka zmięknie oraz mięso.
- Następnie dodać przecier pomidorowy; mąkę rozmieszać w malej ilości wody i dodać do sosu, aby zagęścić. Zagotować.
- Na koniec dodać śmietanę.
Sposób wykonania placków:
- Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar wody.
- Dodać jajka, przyprawy, cebulę pokrojoną w kostkę oraz mąkę. Wymieszać.
- Smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu duże placki. Łącznie 4 sztuki.
- Na talerz położyć 1 placek, wyłożyć sosem, przykryć drugim plackiem ziemniaczanym. Na wierz dać kleksa śmietany i posypiać posiekanym koperkiem.
Smacznego :)
Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń