Szukaj na tym blogu

Placek po węgiersku


Składniki na sos:

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • curry
  • tymianek
  • imbir
  • papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
Składniki na placki:
  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • majeranek
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • pęczek koperku
  • kwaśna śmietana
Sposób wykonania sosu:
  1.  Mięso pokroić w kostkę, dość sporą. Na głębokiej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać kawałki mięsa. Całość doprawić, podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. 
  2. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić jeszcze, aż papryka zmięknie oraz mięso. 
  3. Następnie dodać przecier pomidorowy; mąkę rozmieszać w malej ilości wody i dodać do sosu, aby zagęścić. Zagotować. 
  4. Na koniec dodać śmietanę.
Sposób wykonania placków:
  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar wody. 
  2. Dodać jajka, przyprawy, cebulę pokrojoną w kostkę oraz mąkę. Wymieszać.
  3. Smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu duże placki. Łącznie 4 sztuki.
  1. Na talerz położyć 1 placek, wyłożyć sosem, przykryć drugim plackiem ziemniaczanym. Na wierz dać kleksa śmietany i posypiać posiekanym koperkiem.
Smacznego :)

Źródło

1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger