Szukaj na tym blogu

Drożdżowe paluchy a"la pizza

 



Składniki na 15 sztuk po około 15 cm:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych 
  • 2 łyżki cukru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 g masła/margaryny
Składniki na sos pomidorowy:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka płaska oregano
  • 1 łyżeczka płaska bazylii 
  • szczypta natki pietruszki suszonej
Składniki na nadzienie:
  • 150 g sera żółtego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g dowolnej szynki
  • 1 mała cebula
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • około 2 łyżki prażonej cebuli
  • mak/ sezam -dowolnie
Sposób wykonania:
  1. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
  2. Do miski wrzucić drożdże, 1 łyżkę mąki, 2 łyżki cukru, dodać ciepłe mleko , wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce. 
  3. Do drugiej miski wsypać mąkę, jajka, sól, rozczyn i przestudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na jedną godzinę do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie można przygotować sos:do miseczki wlać olej, wodę, dodać koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Ser zetrzeć na tarce, szynkę, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko w kształt prostokąta. 
  7. Całą powierzchnię ciasta wysmarować sosem. Natomiast na połowie ciasta (wzdłuż dłuższego boku) rozsypać ser, szynkę, paprykę i cebulę. Przykryć drugą częścią i docisnąć dłońmi. 
  8. Ciasto pokroić w podłużne paski o szerokości 2 cm, skręcić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wierzch palucha wysmarować jajkiem i posypać makiem, sezamem lub prażoną cebulką.
  10. Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger