Drożdżowe paluchy a"la pizza
Składniki na 15 sztuk po około 15 cm:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 125 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 125 g masła/margaryny
Składniki na sos pomidorowy:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka płaska oregano
- 1 łyżeczka płaska bazylii
- szczypta natki pietruszki suszonej
Składniki na nadzienie:
- 150 g sera żółtego
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 g dowolnej szynki
- 1 mała cebula
Dodatkowo:
- 1 jajko
- około 2 łyżki prażonej cebuli
- mak/ sezam -dowolnie
Sposób wykonania:
- Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
- Do miski wrzucić drożdże, 1 łyżkę mąki, 2 łyżki cukru, dodać ciepłe mleko , wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Do drugiej miski wsypać mąkę, jajka, sól, rozczyn i przestudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na jedną godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie można przygotować sos:do miseczki wlać olej, wodę, dodać koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać.
- Ser zetrzeć na tarce, szynkę, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko w kształt prostokąta.
- Całą powierzchnię ciasta wysmarować sosem. Natomiast na połowie ciasta (wzdłuż dłuższego boku) rozsypać ser, szynkę, paprykę i cebulę. Przykryć drugą częścią i docisnąć dłońmi.
- Ciasto pokroić w podłużne paski o szerokości 2 cm, skręcić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch palucha wysmarować jajkiem i posypać makiem, sezamem lub prażoną cebulką.
- Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz