Szukaj na tym blogu

Babka z masłem orzechowym i białą czekoladą z dodatkiem borówek


 Składniki na 30 cm keksówkę:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g białej czekolady
  • 2 kopiaste łyżki masła orzechowego 
  • 3 łyżki mleka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 100 ml jogurtu naturalnego 
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny 
Składniki na krem:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g białej czekolady 
  • 1/2 opakowania "śnieżki"
Dodatkowo:
  • 500 g borówki amerykańskiej
Sposób wykonania:
  1. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Dodać do niej masło orzechowe i dokładnie połączyć ze sobą. Odstawić do wystudzenia. 
  2. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. 
  3. W drugiej misce połączyć ze sobą jajka, mleko, jogurt, olej, skórkę z cytryny i śmietanę za pomocą trzepaczki lub miksera. 
  4. Połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem orzechowym. Całość połączyć ze sobą w jednolitą masę.
  5. Dodać 250 g borówki do masy. 
  6. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Piec w 180 stopniach przez 45 minut do suchego patyczka.
  7. Przygotowanie kremu: do miski dodać jogurt, roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz "śnieżkę". Całość zmiksować, aż krem będzie sztywny. Odstawić do lodówki na godzinę.
  8. Na przestudzone ciasto wyłożyć na wierzch krem i ułożyć pozostałe. owoce. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger