Babka z masłem orzechowym i białą czekoladą z dodatkiem borówek
Składniki na 30 cm keksówkę:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g białej czekolady
- 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki mleka
- 150 ml śmietany 18%
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na krem:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 g białej czekolady
- 1/2 opakowania "śnieżki"
Dodatkowo:
- 500 g borówki amerykańskiej
Sposób wykonania:
- Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Dodać do niej masło orzechowe i dokładnie połączyć ze sobą. Odstawić do wystudzenia.
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder.
- W drugiej misce połączyć ze sobą jajka, mleko, jogurt, olej, skórkę z cytryny i śmietanę za pomocą trzepaczki lub miksera.
- Połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem orzechowym. Całość połączyć ze sobą w jednolitą masę.
- Dodać 250 g borówki do masy.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Piec w 180 stopniach przez 45 minut do suchego patyczka.
- Przygotowanie kremu: do miski dodać jogurt, roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz "śnieżkę". Całość zmiksować, aż krem będzie sztywny. Odstawić do lodówki na godzinę.
- Na przestudzone ciasto wyłożyć na wierzch krem i ułożyć pozostałe. owoce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz