Drożdżowe ślimaki z powidłami
Składniki na 15-18 sztuk bułeczek:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 20 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- duży słoik powideł
- 1 jajko
- cukier puder
Sposób wykonania:
- W misce rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru oraz ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
- W dużej misce dodać przesianą mąkę, cukier, jajka, sól, rozczyn oraz roztopione i przestudzone masło.
- Wyrobić ciasto, tak długo aż będzie sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- W tym czasie polecam powidła przesmażyć na patelni, aby odrobinę zgęstniały.
- Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować w kształcie prostokąta. Wierzch wysmarować powidłami i zwinąć w rulon. Ostrym nożem co 5 cm kroić kawałki i układać koło siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wierzch bułeczek wysmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w 190 stopniach przez około 30 minut.
- Po ostudzeniu można udekorować lukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz