Szukaj na tym blogu

Drożdżowe ślimaki z powidłami



Składniki na 15-18 sztuk bułeczek:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 20 g świeżych drożdży 
Dodatkowo:
  • duży słoik powideł
  • 1 jajko
  • cukier puder
Sposób wykonania:
  1. W misce rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru oraz ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
  2. W dużej misce dodać przesianą mąkę, cukier, jajka, sól, rozczyn oraz roztopione i przestudzone masło.
  3. Wyrobić ciasto, tak długo aż będzie sprężyste. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  4. W tym czasie polecam powidła przesmażyć na patelni, aby odrobinę zgęstniały.
  5. Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować w kształcie prostokąta. Wierzch wysmarować powidłami i zwinąć w rulon. Ostrym nożem co 5 cm kroić kawałki i układać koło siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Wierzch bułeczek wysmarować roztrzepanym jajkiem. 
  8. Piec w 190 stopniach przez około 30 minut.
  9. Po ostudzeniu można udekorować lukrem.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger