Szukaj na tym blogu

Ciasto na maślance z truskawkami i rabarbarem

 


Składniki na blachę 30x40 cm:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 500 ml maślanki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml oleju
Składniki na kruszonkę:
  • 100 g margaryny
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego 
Dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • garść płatków migdałowych
  • cukier puder
  • sok z cytryny
Sposób wykonania:
  1. W misce utrzeć za pomocą miksera jajka z cukrem. Dodać maślankę, olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksować.
  2. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Na wierzch ciasta ułożyć owoce.
  4. W rondelku na małym ogniu rozpuścić margarynę i kolejno dodać cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta oraz dodać płatki migdałowe.
  5. Piec w 200 stopniach około 60 minut do suchego patyczka.
  6. Po wyjęciu z piekarnika na jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.
Smacznego :)



2 komentarze:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger