Ciasto na maślance z truskawkami i rabarbarem
Składniki na blachę 30x40 cm:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 500 ml maślanki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml oleju
Składniki na kruszonkę:
- 100 g margaryny
- 8 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru
- 500 g truskawek
- garść płatków migdałowych
- cukier puder
- sok z cytryny
Sposób wykonania:
- W misce utrzeć za pomocą miksera jajka z cukrem. Dodać maślankę, olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksować.
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzch ciasta ułożyć owoce.
- W rondelku na małym ogniu rozpuścić margarynę i kolejno dodać cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta oraz dodać płatki migdałowe.
- Piec w 200 stopniach około 60 minut do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika na jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.
Smacznego :)
W ilu stopniach?
OdpowiedzUsuńtak jak napisane, w 200
Usuń