Schab w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 800 g plastrów schabu
- 500 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki kremówki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pęczek natki pietruszki
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- słodka papryka
Sposób wykonania:
- Schab delikatnie rozbić pięścią. Z obu stron wysmarować przyprawami i obsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Wyłożyć na talerz.
- Na tej samej patelni wrzucić pieczarki pokrojone w grube plastry. Podsmażyć i dodać mięso. Zalać bulionem, dodać liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
- Dusić całość pod przykryciem 90 minut na małym ogniu.Wymieszać.
- Po tym czasie dodać kremówkę.
- Do osobnej miseczki dodać kilka łyżek sosu i dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać do sosu i dokładnie wymieszać.
- Posypać posiekaną pietruszką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz