Szukaj na tym blogu

Schab w sosie pieczarkowym


 Składniki:

  • 800 g plastrów schabu
  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 litr bulionu
  • sól, pieprz 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • słodka papryka
Sposób wykonania:
  1. Schab delikatnie rozbić pięścią. Z obu stron wysmarować przyprawami i obsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Wyłożyć na talerz.
  2. Na tej samej patelni wrzucić pieczarki pokrojone w grube plastry. Podsmażyć i dodać mięso. Zalać bulionem, dodać liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
  3. Dusić całość pod przykryciem 90 minut na małym ogniu.Wymieszać.
  4. Po tym czasie dodać kremówkę.  
  5. Do osobnej miseczki dodać kilka łyżek sosu i dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać do sosu i dokładnie wymieszać.
  6. Posypać posiekaną pietruszką. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger