Szukaj na tym blogu

Babka limonkowa

 


Składniki na keksówkę 25 cm:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki soku z limonki
  • skórka otarta z 3 limonek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
Składniki na lukier:
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 
Sposób wykonania:
  1. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. Na małym ogniu podgrzać mleko i masło do rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  3. Do mąki dodać skórkę i sok z limonki. Dodać mleko z masłem i jajka. Całość dokładnie zmiksować. 
  4. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
  5. Piec 50 minut w 180-190 stopniach do suchego patyczka.
  6. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, dodać jogurt.  Polać ciasto, gdy ostygnie.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger