Babka limonkowa
Składniki na keksówkę 25 cm:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 120 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki soku z limonki
- skórka otarta z 3 limonek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na lukier:
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
Sposób wykonania:
- W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- Na małym ogniu podgrzać mleko i masło do rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Do mąki dodać skórkę i sok z limonki. Dodać mleko z masłem i jajka. Całość dokładnie zmiksować.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
- Piec 50 minut w 180-190 stopniach do suchego patyczka.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, dodać jogurt. Polać ciasto, gdy ostygnie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz