Szukaj na tym blogu

Focaccia

 


Składniki na dużą blachę:

  • 320 g mąki ( do pizzy)
  • 200 ml cieplej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Dodatki:
  • pomidorki koktajlowe 
  • rozmaryn 
  • suszona cebulka
Sposób wykonania:
  1. Do miski wsypać połowę mąki, dodać ciepłą wodę, oliwę, sól i cukier.Wymieszać.
  2. W drugiej miseczce drożdże rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłej wody i dodać do masy.
  3. Wyrabiać ciasto dodając po łyżce pozostałej mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut przykrywając ściereczką. 
  4. Blachę wysmarować oliwą albo wyłożyć papierem do pieczenia, położyć ciasto na niej wysmarowane oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Ciasto rozprowadzić palcami po blaszce i zrobić wgłębienia. Na wierzch wyłożyć dowolne dodatki, np. pomidorki koktajlowe. 
  6. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni i piec około 15 minut.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger