Focaccia
Składniki na dużą blachę:
- 320 g mąki ( do pizzy)
- 200 ml cieplej wody
- 12 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatki:
- pomidorki koktajlowe
- rozmaryn
- suszona cebulka
Sposób wykonania:
- Do miski wsypać połowę mąki, dodać ciepłą wodę, oliwę, sól i cukier.Wymieszać.
- W drugiej miseczce drożdże rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłej wody i dodać do masy.
- Wyrabiać ciasto dodając po łyżce pozostałej mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut przykrywając ściereczką.
- Blachę wysmarować oliwą albo wyłożyć papierem do pieczenia, położyć ciasto na niej wysmarowane oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Ciasto rozprowadzić palcami po blaszce i zrobić wgłębienia. Na wierzch wyłożyć dowolne dodatki, np. pomidorki koktajlowe.
- Piekarnik rozgrzać do 240 stopni i piec około 15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz