Leniwe pierogi z ziemniaków
Składniki na 2-3 porcje:
- 400 g twarogu półtłustego
- 150 g ugotowanych ziemniaków
- 20 g masła
- 3 jajka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- sól
Sposób wykonania:
- Twaróg wraz z ziemniakami zmielić w maszynce.
- W misce utrzeć masło, dodając po jednym żółtku, następnie dodać ser z ziemniakami. Utrzeć na jednolitą masę.
- Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej. Dodać mąkę oraz sól. Całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uformować wałek o średnicy około 2 cm i delikatnie dłonią spłaszczyć. Pokroić w skośne kawałki o długości około 3-4 cm.
- Tak przygotowane pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody partiami . Gdy wypłyną na wierzch wybierać łyżką cedzakową.
- Polecam podawać ze stopionym masłem i posypane cukrem.
Smacznego :)
Uwielbiam leniwe pierogi z tego przepisu
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń