Ciasto z czerwoną porzeczką
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 500 g czerwonej porzeczki
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po czasie po 1 jajku.
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i dodać do ubitej masy partiami. Miksować na małych obrotach do połączenia się składników.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzch układać porzeczki.
- Kruszonka: Masło rozpuścić w garnuszku, następnie dodać cukier i mąkę. Całość wymieszać i posypać wierzch ciasta.
- Piec około 1 godziny w 180-190 stopniach do suchego patyczka.
- Po wyjęciu upieczonego ciasta i wystudzeniu wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz