Kurczak w delikatnym sosie śmietanowym
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- 300 ml kremówki 30 %
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na oleju.
- Przesmażone mięso przełożyć na talerz, a na wolnej patelni przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Dodać śmietanę, przyprawy i całość gotować jeszcze 5 minut.
- Z patelni odlać odrobinę sosu i wymieszać z mąką, przelać ponownie na patelnię.
- Wrzucić z powrotem mięso do sosu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz