Szukaj na tym blogu

Proste ciasto ze śliwkami



Składniki na formę 20x30 cm:
  • 300-320 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 kg śliwek
Sposób wykonania:
  1. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  2. Dodać jajko i miękkie masło ( ja dodać na chwilę do mikrofali ). W dłoniach wyrobić ciasto.
  3. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i ułożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki uprzednio pokrojone na ćwiartki. 
  5. Pozostałe ciasto palcami rwać na mniejsze kawałki i układać na wierzchu ciasta.
  6. Piec 50-60 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger