Ciasto czekoladowe cmentarz na Halloween
Uwaga! Ciasto jest niesamowicie czekoladowe i waży prawie 4 kg.
Składniki na ciasto na blachę 36x25:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 2 szklanki cukru
- 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao
Składniki na masę czekoladową:
- 650 ml mleka
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 200 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru
Składniki na polewę:
- 200 ml mleka
- 150 g serka mascarpone
- 290 g czekolady deserowej
- 60 g cukru
- 50 g masła
- 1 kopiasta łyżka kakao
Dodatkowo:
- 2 opakowania paluszków czekoladowych
- 3-4 łyżek pokruszonych ciasteczek oreo bez kremu
- 200 g deserowej czekolady
- biały pisak jadalny
- patyczki drewniane od lodów
Sposób wykonania:
- Margarynę utrzeć z cukrem, wbić jajka, dodać kakao, dżem i dokładnie połączyć ze sobą składniki.
- Dodać przesianą mąkę i sodą rozpuszczoną w mleku. Zmiksować.
- Piec przez 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto przeciąć na dwa blaty.
- Krem: z 650 ml mleka odlać 3/4 szklanki i w nim rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do mleka dodać budynie i szybko mieszać do momentu powstania gęstego budyniu. Garnek zdjąć z ognia, a następnie dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do momentu aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie masło mikserem utrzeć na puch i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.
- Gotową masę wyłożyć na spód ciasto, wyrównać i przykryć drugim blatem. W tym momencie można odstawić ciasto do lodówki, aby masą stężała.
- Polewa: Gorącym mlekiem zalać posiekaną czekoladę, dodać pozostałe składniki i dokładnie mieszać różdżką do połączenia się składników w jednolitą masę. Odstawić do przestudzenia, a następnie wylać na wierzch ciasta.
- Dekoracje: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Papier do pieczenia rozłożyć na blacie, położyć potyczki drewniane (tyle ile chcemy drzew) i "zalewać" je czekoladą tak, aby stworzyć kształt drzewa (patrz: zdjęcie), włożyć do zamrażarki na około 10 minut. Nagrobki można wykonać za pomocą gotowej foremki albo ręcznie: na papier do pieczenia wylać odrobinę czekolady, odstawić na chwilę do delikatnego stwardnienia i za pomocą noża wykroić odpowiedni kształt a następnie na parę minut włożyć do zamrażarki.
- Na nagrobkach wykonać napisy za pomocą pisaka.
- Płotek: paluszki przekroić na pół, na płaskim talerzu lub desce wyłożyć papier do pieczenia, układać na nim po 5 patyczków koło siebie i roztopioną czekoladą w poprzek nich polać po pasku, tak aby po zastygnięciu czekolady tworzyły jedną całość. Przyklejać "płotek" zaraz po wylaniu polewy na ciasto.
- W wierzch ciasta powbijać drzewa i nagrobki. Kopczyk "ziemi" usypać z pokruszonych ciastek oreo.
Chętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń