Szukaj na tym blogu

Ciasto czekoladowe cmentarz na Halloween

 



Uwaga! Ciasto jest niesamowicie czekoladowe i waży prawie 4 kg.

Składniki na ciasto na blachę 36x25:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki sody oczyszczonej 
  • 4 łyżki kakao
Składniki na masę czekoladową:
  • 650 ml mleka
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru
Składniki na polewę:
  • 200 ml mleka
  • 150 g serka mascarpone 
  • 290 g czekolady deserowej 
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 kopiasta łyżka kakao
Dodatkowo:
  • 2 opakowania paluszków czekoladowych
  • 3-4 łyżek pokruszonych ciasteczek oreo bez kremu
  • 200 g deserowej czekolady
  • biały pisak jadalny 
  • patyczki drewniane od lodów





Sposób wykonania:
  1. Margarynę utrzeć z cukrem, wbić jajka, dodać kakao, dżem i dokładnie połączyć ze sobą składniki.
  2. Dodać przesianą mąkę i sodą rozpuszczoną w mleku. Zmiksować.
  3. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
  4. Wystudzone ciasto przeciąć na dwa blaty.
  5. Krem: z 650 ml mleka odlać 3/4 szklanki i w nim rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do mleka dodać budynie i szybko mieszać do momentu powstania gęstego budyniu. Garnek zdjąć z ognia, a następnie dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do momentu aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie masło mikserem utrzeć na puch i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. 
  6. Gotową masę wyłożyć na spód ciasto, wyrównać i przykryć drugim blatem. W tym momencie można odstawić ciasto do lodówki, aby masą stężała. 
  7. Polewa: Gorącym mlekiem zalać posiekaną czekoladę, dodać pozostałe składniki i dokładnie mieszać różdżką do połączenia się składników w jednolitą masę. Odstawić do przestudzenia, a następnie wylać na wierzch ciasta.
  8. Dekoracje: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Papier do pieczenia rozłożyć na blacie, położyć potyczki drewniane (tyle ile chcemy drzew) i "zalewać" je czekoladą tak, aby stworzyć kształt drzewa (patrz: zdjęcie), włożyć do zamrażarki na około 10 minut. Nagrobki można wykonać za pomocą gotowej foremki albo ręcznie: na papier do pieczenia wylać odrobinę czekolady, odstawić na chwilę do delikatnego stwardnienia i za pomocą noża wykroić odpowiedni kształt a następnie na parę minut włożyć do zamrażarki.
  9. Na nagrobkach wykonać napisy za pomocą pisaka.
  10. Płotek: paluszki przekroić na pół, na płaskim talerzu lub desce wyłożyć papier do pieczenia, układać na nim po 5 patyczków koło siebie i roztopioną czekoladą w poprzek nich polać po pasku, tak aby po zastygnięciu czekolady tworzyły jedną całość. Przyklejać "płotek" zaraz po wylaniu polewy na ciasto.
  11. W wierzch ciasta powbijać drzewa i nagrobki. Kopczyk "ziemi" usypać z pokruszonych ciastek oreo. 
Smacznego :) 






1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger