Miękkie pierniki nadziewane
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek wody
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- dowolne powidła, dżem lub marmolada
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wody
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Miód w razie potrzeby podgrzać w mikrofali, aby było płynnej konsystencji.
- Ciasto podzielić na 2 części i obie rozwałkować w ten sam kształt i wielkość.
- Na jednym płacie ciasta nakładać w odstępach po łyżeczce powideł. Drugim płatem ciasta nakryć, docisnąć i wycinać pierniczki
- Piec 20 minut w 180 stopniach.
- Jeszcze ciepłe pierniki posmarować lukrem i wstawić na 2 minuty jeszcze do piekarnika.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz