Szukaj na tym blogu

Miękkie pierniki nadziewane


 Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • dowolne powidła, dżem lub marmolada
Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 łyżki wody
Sposób wykonania: 
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Miód w razie potrzeby podgrzać w mikrofali, aby było płynnej konsystencji. 
  2. Ciasto podzielić na 2 części i obie rozwałkować w ten sam kształt i wielkość. 
  3. Na jednym płacie ciasta nakładać w odstępach po łyżeczce powideł. Drugim płatem ciasta nakryć, docisnąć i wycinać pierniczki 
  4. Piec 20 minut w 180 stopniach.
  5. Jeszcze ciepłe pierniki posmarować lukrem i wstawić na 2 minuty jeszcze do piekarnika.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger