Babka Trio smakowe
- 4 średnie jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżki zmiksowanego szpinaku (może być przesmażony mrożony szpinak)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Następnie dodawać po jednym żółtku, ale nie przerywając miksowania.
- W osobnej misce przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. A następnie do ciasta dodawać po łyżce mieszanki suchych składników przy nieprzerywalnym miksowaniu na mniejszych obrotach.
- Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem, dokładnie wymieszać.
- Ciasto podzielić na 3 części: do pierwszej dodać kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną i szpinak.
- Formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Na dno wyłożyć cześć ciasta bez dodatku, następnie cześć ze szpinakiem i na końcu z kakao.
- Piec w 180 stopniach przez około 40 minut do suchego patyczka.
- Ostudzoną babkę można polać lukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz