Szukaj na tym blogu

Babka Trio smakowe



Składniki:
  • 4 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 180 ml jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki zmiksowanego szpinaku (może być przesmażony mrożony szpinak)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. 
  2. Następnie dodawać po jednym żółtku, ale nie przerywając miksowania.
  3. W osobnej misce przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. A następnie do ciasta dodawać po łyżce mieszanki suchych składników przy nieprzerywalnym miksowaniu na mniejszych obrotach.
  4. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem, dokładnie wymieszać. 
  5. Ciasto podzielić na 3 części: do pierwszej dodać kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną i szpinak.
  6. Formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Na dno wyłożyć cześć ciasta bez dodatku, następnie cześć ze szpinakiem i na końcu z kakao.
  7. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut do suchego patyczka. 
  8. Ostudzoną babkę można polać lukrem. 
Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger