Kokosowa fala dunaju
Składniki na ciasto 35x25cm:
- 3 jajka
- 170 g cukru
- 170 ml oleju
- 170 ml mleka 1 łyżka
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 350 g wiśni z kompotu bez pestek
Składniki na masę:
- 500 g masła
- 2 opakowania budyniu bez cukru kokosowego/śmietankowego
- 800 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- 1 łyżka oleju
Sposób wykonania ciasta:
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać małymi porcjami olej. Dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Miksować na małych obrotach do połączenia składników.
- Połowę ciasta przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodać kakao i 1 łyżkę mleka. Zmiksować i wylać na jasne ciasto. Na wierzch ułożyć wydrylowane wiśnie.
- Piec 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia.
Sposób wykonania masy:
- 700 ml mleka zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z budyniami i cukrem i dodać do gotującego się mleka. Szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
- Masę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i wstawić do lodówki.
Sposób wykonania polewy:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej i krem. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wierzch schłodzonego ciasta. Ponownie wstawić do lodówki, aby polewa zastygła.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz