Szukaj na tym blogu

Kokosowa fala dunaju

 


Składniki na ciasto 35x25cm:

  • 3 jajka
  • 170 g cukru
  • 170 ml oleju
  • 170 ml mleka  1 łyżka
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 350 g wiśni z kompotu bez pestek 
Składniki na masę:
  • 500 g masła
  • 2 opakowania budyniu bez cukru kokosowego/śmietankowego 
  • 800 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • 1 łyżka oleju
Sposób wykonania ciasta:
  1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać małymi porcjami olej. Dodać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Miksować na małych obrotach do połączenia składników.
  2. Połowę ciasta przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodać kakao i 1 łyżkę mleka. Zmiksować i wylać na jasne ciasto. Na wierzch ułożyć wydrylowane wiśnie.
  3. Piec 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia.
Sposób wykonania masy:
  1. 700 ml mleka zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z budyniami i cukrem i dodać do gotującego się mleka. Szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
  2. Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać. 
  3. Masę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i wstawić do lodówki.
Sposób wykonania polewy:
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej i krem. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wierzch schłodzonego ciasta. Ponownie wstawić do lodówki, aby polewa zastygła.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger