Szukaj na tym blogu

Pierogi leniwe

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  1. Ser zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub ugnieść za pomocą praski do ziemniaków.
  2. Dodać do niego jajko, cukier wanilinowy, sól oraz mąkę. Wszystko ze sobą dokładnie połączyć.
  3. Stolnicę podsypać mąką i zagnieść ciasto.
  4. Ciasto podzielić najlepiej na 4 części i uformować 4 wałki , nożem kroić na ukos tworząc leniwego w kształcie rombu.
  5. Gotować w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.
  6. Podawać z roztopionym masłem i posypać cukrem.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger