Szukaj na tym blogu

Ciasteczka dyniowe

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g puree z dyni
  • 70 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżeczki przyprawy do dyni (lub 1/2 łyżeczki cynamonu,1/4 łyżeczki: imbiru, gałki muszkatołowej, szczypta ziela angielskiego) 
  • 1 jajko
Sposób wykonania:
  1. W misce wymieszać puree z przyprawami i cukrem. Jeżeli puree jest wodniste to należy całą mieszankę postawić na mały ogniu i redukować, aż masa zgęstnieje. Należy pamiętać o ciągłym mieszaniu, aby się nie przypaliła.
  2. Przestudzoną masę rozłożyć równo na całej powierzchni ciasta francuskiego, zwinąć w rulon, a następnie pokroić na plasterki.
  3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch posmarować jajkiem.
  4. Piec w około 200 stopniach przez około 15 minut.
Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger