Ciasteczka dyniowe
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g puree z dyni
- 70 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki przyprawy do dyni (lub 1/2 łyżeczki cynamonu,1/4 łyżeczki: imbiru, gałki muszkatołowej, szczypta ziela angielskiego)
- 1 jajko
Sposób wykonania:
- W misce wymieszać puree z przyprawami i cukrem. Jeżeli puree jest wodniste to należy całą mieszankę postawić na mały ogniu i redukować, aż masa zgęstnieje. Należy pamiętać o ciągłym mieszaniu, aby się nie przypaliła.
- Przestudzoną masę rozłożyć równo na całej powierzchni ciasta francuskiego, zwinąć w rulon, a następnie pokroić na plasterki.
- Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch posmarować jajkiem.
- Piec w około 200 stopniach przez około 15 minut.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz