Szukaj na tym blogu

Jabłka w cieście francuskim

Składniki na 6 sztuk:

  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 2 jabłka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżka skórki pomarańczowej 
  • 1 jajko 
Sposób wykonania:
  1. Ciasto przekroić na 6 kwadratow, a każdy z nich naciąć wzdłuż krawędzi w kątach.
  2. W miseczce połączyć cukier,cynamonu i skórkę pomarańczową. 
  3. Jabłka pokroić w plastry o grubości ok 1 cm i obtoczyć w mieszańce sypkie.
  4. Plastry ułożyć na środku każdego kawałka ciasta i każdy jego róg zagiąć-tak jak na zdjęciu pokazane.
  5. Wierzch wysmarować jajkiem.
  6. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
  7. Przestudzone ciastka mozna posypać cukrem pudrem albo posmarować lukrem i posypać siekanymi orzechami.
Smacznego ;)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger