Racuchy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 3 duże jabłka
Sposób wykonania:
- W misce drożdże połączyć z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Do drugiej miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, do którego wrzucić jajka, cukier wanilinowy, sól i olej. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
- W tym czasie obrać jabłka i pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu nakładając po 1 kopiastej łyżce (bardzo urosną).
- Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz