Szukaj na tym blogu

Racuchy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g drożdży świeżych 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 duże jabłka 
Sposób wykonania:
  1. W misce drożdże połączyć z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Do drugiej miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, do którego wrzucić jajka, cukier wanilinowy, sól i olej. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu nakładając po 1 kopiastej łyżce (bardzo urosną). 
  5. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger