Szukaj na tym blogu

Cynamonki

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 jajko
  • 60 g masła 
  • 120 ml mleka
  • 180 ml wody
  • 1/2 łyżeczki wody 
Składniki na nadzienie:
  • 85 g masła 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka mielonego cynamonu 
Składniki na polewę:
  • 115 g serka smietankowego 
  • 70 g masła 
  • 190 g cukru pudru 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Sposób wykonania :
  1. W misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże i sól.
  2. W garnuszku podgrzać wodę, mleko i masło do rozpuszczenia się. Pamiętać, aby nie zagotowywać. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Płyn połączyć z jajkiem.
  4. Płynne składniki wlać do mieszanki z mąką. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
  5. Na podsypanej stolnicy rozwałkować ciasto w prostokąt. 
  6. Na cieście rozsmarować roztopione ciasto i posypać cukrem i cynamonem. 
  7. Ciasto zwinąć w rulon i nożem pokroić na kawałki.
  8. Cynamonki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Ciasto odstawić na godzinę do podwojenia swojej objętości.
  10. Piec przez 30 minut w 190 stopniach do suchego patyczka.
  11. Składniki na krem połączyć ze sobą i posmarować wierzch ostygnie tych cynamonek.
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger