Cynamonki
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- 1 jajko
- 60 g masła
- 120 ml mleka
- 180 ml wody
- 1/2 łyżeczki wody
Składniki na nadzienie:
- 85 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
Składniki na polewę:
- 115 g serka smietankowego
- 70 g masła
- 190 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób wykonania :
- W misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże i sól.
- W garnuszku podgrzać wodę, mleko i masło do rozpuszczenia się. Pamiętać, aby nie zagotowywać. Odstawić do ostygnięcia.
- Płyn połączyć z jajkiem.
- Płynne składniki wlać do mieszanki z mąką. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Na podsypanej stolnicy rozwałkować ciasto w prostokąt.
- Na cieście rozsmarować roztopione ciasto i posypać cukrem i cynamonem.
- Ciasto zwinąć w rulon i nożem pokroić na kawałki.
- Cynamonki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto odstawić na godzinę do podwojenia swojej objętości.
- Piec przez 30 minut w 190 stopniach do suchego patyczka.
- Składniki na krem połączyć ze sobą i posmarować wierzch ostygnie tych cynamonek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz