04 lutego 2010

Puszysty omlet z sosem porzeczkowym


Przyznam, że pierwszy raz robiłam omlet. Zazwyczaj wymigiwałam się tym, że to pracochłonne jak na śniadanie. Aż w końcu się skusiłam.
A oto składniki:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
Sos:
  • dowolny smak dżemu, ja akurat miałam porzeczkowy
Wykonanie:
Rozgrzać dżem w rondelku.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem wanilinowym, mlekiem, proszkiem do pieczenia i mąką.
Białka ubić na sztywno, a następnie dodać do masy jajecznej. Na małej patelni rozpuścić jedną łyżkę masła, wlać przygotowane ciasto, przykryć i smażyć na bardzo małym ogniu, aż omlet się zetnie i lekko zezłoci. Przełożyć go na drugą stronę, dodać pozostałe masło i dalej smażyć, aby się zrumienił. Podawać ciepły z przygotowanym sosem.


Przepis pochodzi z "Pani domu poleca" nr 8/2008

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails