01 marca 2010

Torcik z ogródka

 

Czyli to słynne ciasto z marchewką :) Musiałam po prostu spróbować jak smakuje. Ciekawość to pierwszy stopień do tycia :D 
Przepisz pochodzi z tego bloga
A oto składniki:
  • 2 szklanki startej marchwi na dużych oczkach 
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • cukier wanilinowy 
  • 3/4 kostki margaryny 
Dodatkowo: 
  • bułka tarta 
Sposób wykonania: 
Zetrzeć marchewki. Margarynę roztopić i odstawić do wystygnięcia [ tu zima się przydała :d , w oknie na mrozie raz dwa ]. 
Jajka i cukier wymieszać mikserem, do tego dodać jedną szklankę mąki, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Następnie dodajemy marchew i cukier wanilinowy. Znowu miksujemy. Dodajemy szklankę mąki i co? I znów miksujemy ;) i na sam koniec w misce ląduje stopiona margaryna i już naprawdę ostatni raz miksujemy :) 
Blachę do pieczenia [ u mnie tortownica] smarujemy masłem, a następnie oprószamy bułką tartą.
Pieczemy w 200 stopniach przez pierwsze 30 minut, a następnie 20 minut w 180 stopniach. 


Ja przyozdobiłam torcik różowym lukrem zrobionym z białka, cukru pudru i soku z porzeczek. A wszystko posypałam wiórkami kokosowymi :) 
 Najbardziej mi smakowało z bitą śmietaną.
Smacznego :)
 
  
 

2 komentarze:

  1. dawno nie widziałam ciasta o tak cudnym kolorze
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję:) staram się, aby było zawsze kolorowo

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails