29 marca 2010

Gołąbki z czerwoną soczewicą







Moje ulubione gołąbki! Pasują idealnie do pierwszej fazy South Beach :)  Wychodzi 16 gołąbków :)

Składniki:

  • główka kapusty
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 300 g pieczarek
  • 450 g mięsa mielonego z indyka
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • przyprawy według uznania
Sposób wykonania:
  1. Kapustę należy sparzyć i oddzielić liście, a następnie wyciąć twarde nerwy. 
  2. Pieczarki kroimy w małą kosteczkę i smażymy na patelni, a następnie łączymy je z mięsem mielonym, przyprawami i ugotowaną soczewicą. 
  3. Następnie zawinąć farsz w liście kapusty i włożyć do brytfanki i zalać całość wodą. Wierzch gołąbków należy posmarować koncentratem. 
  4. I tak gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Pod koniec resztę koncentratu dodajemy do wody w brytfance, aby zrobił się sos. 
Smacznego :)







4 komentarze:

  1. Przepysznie wyglądają. Uwielbiam każde gołąbki :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gołąbki i uwielbiam soczewicę, ale nigdy nie wpadłam na to, by to połączyć! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna odmiana dla tradycyjnych gołąbków, może być naprawdę dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję:)
    Naprawdę polecam tą odmianę :) Po zjedzeniu nie ma nawet uczucia ciężkości :) Soczewica daje specyficzny smak:) Bo ile można jesć ciągle gołąbki tylko z mielonym i ryżem :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails