Gołąbki z czerwoną soczewicą
Moje ulubione gołąbki! Pasują idealnie do pierwszej fazy South Beach :) Wychodzi 16 gołąbków :)
Składniki:
- główka kapusty
- 200 g soczewicy czerwonej
- 300 g pieczarek
- 450 g mięsa mielonego z indyka
- 400 g koncentratu pomidorowego
- przyprawy według uznania
- Kapustę należy sparzyć i oddzielić liście, a następnie wyciąć twarde nerwy.
- Pieczarki kroimy w małą kosteczkę i smażymy na patelni, a następnie łączymy je z mięsem mielonym, przyprawami i ugotowaną soczewicą.
- Następnie zawinąć farsz w liście kapusty i włożyć do brytfanki i zalać całość wodą. Wierzch gołąbków należy posmarować koncentratem.
- I tak gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Pod koniec resztę koncentratu dodajemy do wody w brytfance, aby zrobił się sos.
Przepysznie wyglądają. Uwielbiam każde gołąbki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam gołąbki i uwielbiam soczewicę, ale nigdy nie wpadłam na to, by to połączyć! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńFajna odmiana dla tradycyjnych gołąbków, może być naprawdę dobre :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam tą odmianę :) Po zjedzeniu nie ma nawet uczucia ciężkości :) Soczewica daje specyficzny smak:) Bo ile można jesć ciągle gołąbki tylko z mielonym i ryżem :D