Placki z cukini i fety
Od paru dni cukinia się domagała wykorzystania, więc... się doczekała.
Przepis pochodzi stąd. Ale trochę pozmieniałam :)
Składniki:
- jedna cukinia starta na tarce
- 2 małe jajka
- 100 g fety pokrojonej w kostkę
- mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 kopiasta łyżka mąki
- sól, pieprz
Startą cukinię i posoloną zostawiamy na godzinkę na durszlaku. Po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Placki smażymy na patelni z oby stron. Nadmiar tłuszczu [jeśli ktoś używa] może odsączyć na papierowym ręczniku.
Smacznego :)
Pysznie wygladaja, domyslam sie ze w smaku jeszcze lepsze:)
OdpowiedzUsuńAle się wspaniale składa, bo mam w lodówce cukinię i powinnam ją użyć bo inaczej sama z niej ucieknie.
OdpowiedzUsuńWszystko co jest z fetą i cukinią smakuje super.
O plackach z cukinii słyszałam już wiele razy ale jeszcze ich nie robiłam. Apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńw weekend sobie zrobię...ależ fajne te placuszki:)
OdpowiedzUsuńi ja lubię takie placki. warzywnie i pysznie.
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu, choć troszkę go pozmieniałam. Placki rewelacja :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDodałam jeszcze 2 łyżki sklarowanego masła, dużo więcej mąki i upiekłam w piekarniku. Pycha.
OdpowiedzUsuń