Jabłecznik puszek
Składniki na dużą blachę:
Biszkopt:
- 6 żółtek
- 2 szkl. cukru pudru
- 6 łyżek wody
- 2 łyżki octu
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek ubitych na pianę
Sposób wykonania:
- Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę oraz wodę z octem. Pod koniec dodać proszek do pieczenia i ubite białka.
- Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut lub w 60 jeśli macie stare piece bez termoobiegu.
Masa jabłkowa:
- 1400 ml musu jabłkowego
- 2 galaretki ( cytrynowa lub agrestowa)
Sposób wykonania:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i połączyć z musem. Całość wylać na biszkopt.
Biała pianka:
- 400 ml kremówki 30% lub 36%
- 3-4 łyżek żelatyny
Sposób wykonania:
Kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę połączyć z 1 łyżką zimnej wody, dobrze wymieszać i następnie dodać 3-4 łyżki gorącej wody. Wymieszać bardzo dokładnie. Żelatynę dodać do kremówki i wymieszać. Masę wylać na wierzch.
Gotowy placek wstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego :)
Jej, faktycznie bardzo puszysty. Wyszedł Ci po prostu perfekcyjnie! Skusiłabym się na kawałek. :)
OdpowiedzUsuńjabłecznik wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńJakie cudne!;)
OdpowiedzUsuńPodobne ciasto było dla mnie zwykłym biszkoptem z jabłkami i - u mnie - masą budyniową, ale Twoja nazwa baaardzo mi się podoba! Idealnie oddaje lekki charakter tej szarlotki. Można śmiało powiedzieć, że jest jak dmuchawce:)
OdpowiedzUsuńpyyychota :D
OdpowiedzUsuń