03 listopada 2012

Ciasto amerykańskie- wiewiórka

z
Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. oleju
  • 1 szkl. orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 5 jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
z
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie do nich dodać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodajemy żółtka i olej. Dalej miksujemy. 
W misce połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Połączyć z masą jajeczną. Do całości dodać orzechy i jabłka starte na tarce o grubych oczkach. 
Piec ok. 50-55 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. 
Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 
Smacznego :)

Uwagi:
Forma na placek o wymiarach: ok. 34 x 24 cm. 


z

3 komentarze:

  1. mniam , jak ja uwielbiam włoskie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda posypane tym cukrem pudrem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja poproszę kawałeczek na teraz,jeden na później i jeszcze jeden :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails