Szukaj na tym blogu

Ciasto amerykańskie - wiewiórka




To idealne ciasto dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z pieczeniem.  Nie wymaga zachodu, robi się je szybko, a połączenie orzechów i jabłek na pewno zostanie na długo w pamięci.

Składniki na formę o wymiarach: 34 x 24 cm:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. oleju
  • 1 szkl. orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 5 jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
  2. Następnie dodać żółtka i olej i miksować. 
  3. W misce połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać masą jajeczną. 
  4. Dodać orzechy i jabłka starte na tarce o grubych oczkach. 
  5. Piec ok. 50-55 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. 
  6. Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 
Smacznego :)




3 komentarze:

  1. mniam , jak ja uwielbiam włoskie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda posypane tym cukrem pudrem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja poproszę kawałeczek na teraz,jeden na później i jeszcze jeden :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger