Muffinki ze szpinakiem z serem feta
grudnia 18, 2012
5
dietetyczne
,
feta
,
mączne
,
muffinki
,
niskokaloryczne
,
obiad
,
przekąski
,
warzywa
,
z piekarnika
Składniki na 15 muffinek:
- 100 g masła
- 300 g szpinaku rozdrobnionego
- 1 ząbek czosnku
- 200 g fety
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki papryki
- 2 jajka
- 250 ml maślanki
- 300 g mąki
- 8 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Szpinak rozmrozić na patelni. Dodać czosnek, paprykę i gałkę muszkatołową.
- W misce zmiksować ze sobą jajka, rozpuszczone masło i maślankę. Następnie dodać zawartość patelni, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę fetę. Dokładnie wymieszać.
- Napełnić masą foremki wysmarowane tłuszczem.
- Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
mmm jakie zielone pyszności , na wytrawnie szczególnie ze szpinakiem też pysznie !
OdpowiedzUsuńAle zielone :) Szpinak i feta to bezbłędne połączenie, nie mam wątpliwości, że w tych muffinach także się sprawdza.
OdpowiedzUsuńzdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńostatnio zapijałam takie żurkiem :) przepyszne
OdpowiedzUsuńWyjątkowo paskudnie to wygląda. Klapnięte i jeszcze te nieszczęsne silikony...
OdpowiedzUsuń