18 grudnia 2012

Muffinki ze szpinakiem z serem feta

Składniki na 15 muffinek:

  • 100 g masła
  • 300 g szpinaku rozdrobnionego
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g fety
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki papryki 
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 300 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
Szpinak rozmrozić na patelni i dodać czosnek, paprykę i gałkę. 
W misce zmiksować ze sobą jajka, rozpuszczone masło i maślankę. Następnie dodać szpinak, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Dokładnie wymieszać. Napełnić foremki wysmarowane tłuszczem. 
Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. mmm jakie zielone pyszności , na wytrawnie szczególnie ze szpinakiem też pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zielone :) Szpinak i feta to bezbłędne połączenie, nie mam wątpliwości, że w tych muffinach także się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio zapijałam takie żurkiem :) przepyszne

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails