Obwarzanki korzenne
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 70 g mielonych migdałów
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- starta skórka z 1 cytryny
- 2 żółtka
- 150 g zimnego masła
Posypka:
- 100 g cukru
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, migdałami, imbirem, kardamonem, cynamonem i skórką z cytryny. W mące zrobić wgłębienie, wlać żółtka. Masło pokroić w kostkę, rozłożyć na mące. Całość szybko zagnieść na gładkie ciasto, uformować z niego kulę i zawinąć w folię. Na 1 godzinę włożyć do lodówki.
- Z ciasta uformować wałek o średnicy 0,5-1 cm i pokroić na kawałki o długości ok. 9 cm. Uformować obwarzanek i kłaść na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.
- Gdy ciastka są jeszcze ciepłe obtoczyć je w posypce.
obwarzanek nigdy nie jadłam ,a tym bardziej takich korzennych , pewnie pycha !
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wyglądają :) A i jestem pewna, że ich korzenny smak przypadłby do gustu każdemu.
OdpowiedzUsuńAle się zrobiłam głodna :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie korzenne wpływy świąteczne!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
jaki świątecznie pachnący pomysł:) super:)
OdpowiedzUsuńtakie swiateczne donaty haha
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń