20 grudnia 2012

Obwarzanki korzenne

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru 
  • 70 g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • starta skórka z 1 cytryny 
  • 2 żółtka
  • 150 g zimnego masła
Posypka:
  • 100 g cukru
  • 2-3 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, migdałami, imbirem, kardamonem, cynamonem i skórką z cytryny. W mące zrobić wgłębienie, wlać żółtka. Masło pokroić w kostkę, rozłożyć na mące. Całość szybko zagnieść na gładkie ciasto, uformować z niego kulę i zawinąć w folię. Na 1 godzinę włożyć do lodówki. 
Z ciasta uformować wałek o średnicy 0,5-1 cm i pokroić na kawałki o długości ok. 9 cm. Uformować obwarzanek i kłaść na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach. 
Gdy ciastka są jeszcze ciepłe obtoczyć je w posypce.
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. obwarzanek nigdy nie jadłam ,a tym bardziej takich korzennych , pewnie pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak apetycznie wyglądają :) A i jestem pewna, że ich korzenny smak przypadłby do gustu każdemu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale się zrobiłam głodna :-)
    Uwielbiam takie korzenne wpływy świąteczne!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki świątecznie pachnący pomysł:) super:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails