Szukaj na tym blogu

Muffinki ze szpinakiem z serem feta


Składniki na 15 muffinek:
  • 100 g masła
  • 300 g szpinaku rozdrobnionego
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g fety
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki papryki 
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 300 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sposób wykonania:

  1. Szpinak rozmrozić na patelni. Dodać czosnek, paprykę i gałkę muszkatołową. 
  2. W misce zmiksować ze sobą jajka, rozpuszczone masło i maślankę. Następnie dodać zawartość patelni, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę fetę. Dokładnie wymieszać.
  3. Napełnić masą foremki wysmarowane tłuszczem. 
  4. Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. mmm jakie zielone pyszności , na wytrawnie szczególnie ze szpinakiem też pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zielone :) Szpinak i feta to bezbłędne połączenie, nie mam wątpliwości, że w tych muffinach także się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio zapijałam takie żurkiem :) przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyjątkowo paskudnie to wygląda. Klapnięte i jeszcze te nieszczęsne silikony...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger