28 grudnia 2012

Piernik świąteczny

Składniki:

  • 125 g masła
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • powidła do przełożenia ciasta

Sposób wykonania:
W garnku na małym gazie rozpuścić masło, cukier. Następnie dodać miód, 2 łyżki powideł, przyprawy. Jeszcze chwilę podgrzewać.
Zdjąć z ognia i chwilę odczekać, aby masa trochę ostygła, a następnie dodać sodę, mleko i roztrzepane jajka. Należy całość bardzo szybko wymieszać do powstania jednolitej masy. Na końcu dodajemy stopniowo mąkę. Ja dla wygody zmiksowałam wszystko.

Formę o wymiarach 12x25 obsypać mąką i wylać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 minut. [Do suchego patyczka].
Po wyjęciu, gdy ciasto ostygnie przełożyć powidłami, które uprzednio lepiej podgrzać na małym ogniu, aby zagęścić [wskazane wręcz].
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. ale piernik , wyglada świetnie - uwielbiam świateczne wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails