06 stycznia 2013

Ciasto czekoladowe bez mąki

Składniki na małą blachę:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki oleju
  • 3- 4 łyżek otrębów dowolnych
  • 2 łyżki daktyli drobno pokrojonych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny 
Składniki na masę:
  • 500 g niskotłuszczowego serka homogenizowanego naturalnego 
  • słodzik
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 4-5 łyżek mleka
Sposób wykonania:
Fasolę wypłukać na sitku wodą i zmiksować z jajkami. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. 
Pieczemy 30 minut w 190 stopniach. 

Żelatynę z mlekiem podgrzewamy, aż się rozpuści i łączymy z pozostałymi składnikami. Ja dodałam jeszcze żółty barwnik. Gotową masę wkładamy do lodówki, aż się zetnie, a następnie nakładamy na ciasto i przykrywamy wierzch drugim. 
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł na przełożenie ciasta tą masą! :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że bez mąki, to prawie że bez tłuszczu - co to są te 2 łyżki oleju ;) Tyle to pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla jednej osoby w kwasy omega-3, a tu starcza na całą blachę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam takie zdrowe ciacha to mogę zajadać ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na to ciasto :D Następnym razem muszę przełożyć je kremem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaznaczyłam i wypróbuję:) Fajnie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails