Ciasto czekoladowe bez mąki
stycznia 06, 2013
6
ciasto
,
deser
,
dietetyczne
,
niskokaloryczne
,
otręby
,
słodkie
,
z piekarnika
Składniki na ciasto na blachę 20x30cm (złożone na pół)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1/2 szkl. ksylitolu
- 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu 0% tłuszczu
- 2 łyżki oleju
- 3- 4 łyżki mieszanki zmielonych otrębów
- 2 łyżki daktyli drobno pokrojonych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
Składniki na masę:
- 500 g niskotłuszczowego serka homogenizowanego naturalnego
- słodzik do smaku
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4-5 łyżek mleka
Sposób wykonania:
- Fasolę płuczemy na sitku i miksujemy z jajkami. Następnie dodajemy resztę składników na ciasto i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach.
- Żelatynę z mlekiem podgrzewamy, aż się rozpuści i łączymy z pozostałymi składnikami masy. Opcjonalnie można dodać jeszcze żółty barwnik spożywczy. Gotową masę wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć.
- Ciasto przekrawamy na pół. Na jedną część nakładamy masę i przykrywamy wierzch drugim blatem.
- Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
świetny pomysł na przełożenie ciasta tą masą! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana!
Nie dość, że bez mąki, to prawie że bez tłuszczu - co to są te 2 łyżki oleju ;) Tyle to pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla jednej osoby w kwasy omega-3, a tu starcza na całą blachę :)
OdpowiedzUsuńmniam takie zdrowe ciacha to mogę zajadać ;d
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na to ciasto :D Następnym razem muszę przełożyć je kremem!
OdpowiedzUsuńZaznaczyłam i wypróbuję:) Fajnie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda ;)
OdpowiedzUsuń