Szukaj na tym blogu

Kurczak faszerowany pieczarkami



Składniki:
  • 1 kurczak
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 100 g masła
  • 4 czerstwe bułki 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 80 g wędzonej piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • ok. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 100 g słoniny 
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:

Kurczaka oczyścić i natrzeć solą w środku i na zewnątrz. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę, następnie zeszklić ją na połowie masła. 
Pieczarki obrać i pokroić w mniejsze kawałki, po czym dodać do cebuli. Całość dusić około 8 minut. 
Czerstwe bułki pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Mięso wędzone pociąć na niewielkie kawałki, a następnie dorzucić do pieczywa w naczyniu.
Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Do zawartości naczynia dołożyć posiekaną natkę pietruszki, 2 żółtka oraz ostudzone pieczarki i cebulę. Dodać gałkę muszkatołową. 
Do składników w misce wlać mleko. Masę dobrze wymieszać, po czym doprawić solą i pieprzem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć z masą delikatnie mieszając. 
Kurczaka napełnić przygotowanym nadzieniem i spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią kuchenną. Nogi związać ze sobą. 
Na patelni rozgrzać resztę masła. Słoninę pokroić w drobną kostkę (można zastąpić boczkiem), po czym połączyć z tłuszczem i smażyć przez chwilę, mieszając. 
Nafaszerowanego kurczaka włożyć do brytfanny piersiami do góry, a następnie polać zrumienioną słoniną oraz masłem. 
Kurczaka wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temp. 180 stopni. Od czasu do czasu podlewać kurczaka wodą lub bulionem. 
Uwaga: czas pieczenia zależy w dużej mierze od posiadanego piekarnika. U mnie wyniosło to 2 godziny.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Mój dziadek robi takiego na każde święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie jest ślinić się siedząc przy komputerze..

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam, że kiedyś jak byłam mała, to taki kurczak był bardzo popularny, muszę go kiedyś przygotować. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej pieczarkowej akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak wygląda naprawde smacznie, szczegolnie ze jest z dodatkiem pieczarek. Pomysł na obiad juz w takim razie widze, ze sie kreuje i bedzie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger