Zapiekanka po grecku
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 100 g masła
- puszka pomidorów
- 1 szkl. mleka
- 100 g sera ostrego żółtego
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Posiekać cebulę, wymieszać z mięsem i podsmażyć. Następnie dodać łyżkę masła, pokrojone pomidory, wymieszać.
- Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
- Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, połowę z nich rozłożyć na dnie naczynia wysmarowanego łyżką masła. Na tej warstwie rozłożyć mięso, a na niej pozostałe ziemniaki.
- Resztę masła stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić z mlekiem i, mieszając doprowadzić do wrzenia.
- Sos wymieszać z rozkłóconym jajkiem, przyprawić do smaku. Polać nim potrawę, a wierz posypać startym serem.
- Zapiekać 40-50 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)
Robiłam kiedyś coś w tym stylu, ale chyba z cukinią.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny i syty obiad :)