01 maja 2013

Zapiekanka po grecku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • puszka pomidorów 
  • 1 szkl. mleka
  • 100 g sera ostrego żółtego 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
Posiekać cebulę, wymieszać z mięsem i podsmażyć. Następnie dodać łyżkę masła, pokrojone pomidory, wymieszać. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. 
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, połowę z nich rozłożyć na dnie naczynia wysmarowanego łyżką masła. Na tej warstwie rozłożyć mięso, a na niej pozostałe ziemniaki. 
Resztę masła stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić z mlekiem i, mieszając doprowadzić do wrzenia.
Sos wymieszać z rozkłóconym jajkiem, przyprawić do smaku. Polać nim potrawę, a wierz posypać startym serem.
Zapiekać 40-50 minut w 200 stopniach.
Smacznego :) 

1 komentarz:

  1. Robiłam kiedyś coś w tym stylu, ale chyba z cukinią.
    Bardzo smaczny i syty obiad :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails