07 września 2014

Bułki razowe


Składniki:

  • 400 g mąki żytniej-razowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 14 suchych drożdży 
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • sezam
  • pestki dyni
  • 1 jajko
Sposób wykonania:
  1. Do podgrzanego mleka dodać drożdże i cukier oraz 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  2. Gotowy zaczyn dodajemy do mąki i soli, dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto.
  3. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godziny.
  4. Po tym czasie z ciasta formujemy bułki i układamy na blaszce do pieczenia.
  5. Wierzch bułek smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami.
  6. Piec 20-30 minut w 210 stopniach. 
Smacznego :)


4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails