Szukaj na tym blogu

Błota Missisipi


Przedstawiamy prawdziwy przysmak "zza wielkiej wody". To ciasto ma nie tylko wyjątkowo chwytliwą nazwę. To coś dla prawdziwych konerserów czekolady.


Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1-2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
  • 175 g masła
  • 350 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 300 ml śmietanki 12-18%
Dekoracja:
  • 425 ml kremówki
  • czekolada
  • cukier puder
Sposób wykonania:
  1. Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać masło i rozetrzeć z mąką. Wsypać cukier i dodać tyle wody, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
  2. Ciasto rozwałkować i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia o średnicy 24 cm  wysmarowanej masłem. Przykryć żaroodpornym papierem i wysypać fasolę lub inne obciążenie.  Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni. 
  3. Zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 10 minut. 
  4. Nadzienie: Utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodając jajka i kakao. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i wlać do masy jajecznej razem ze śmietaną. Dokładnie zmiksować, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  5. Masę wylać na ciasto i piec całość przez 45 minut.
  6. Po wystudzeniu ciasta nałożyć ubitą śmietanę z cukrem pudrem i posypać startą czekoladą.
Smacznego :)



2 komentarze:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger