05 października 2014

Błota Missisipi


Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1-2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
  • 175 g masła
  • 350 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g czekolady 
  • 300 ml śmietanki 12-18%
Dekoracja:
  • 425 ml kremówki
  • czekolada
  • cukier puder
Sposób wykonania:
  1. Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać masło i rozetrzeć z mąką. Wsypać cukier i dodać tyle wody, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
  2. Ciasto rozwałkować i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Przykryć żaroodpornym papierem i wysypać fasolę.  Piec 15 minut w 190 stopniach. 
  3. Zdjąć papier z fasolą i piec kolejne 10 minut. 
  4. Nadzienie: Utrzeć ciasto z cukrem, stopniowo dodając jajka i kakao. Czekoladę stopić i wlać do masy jajecznej razem ze śmietaną. Dokładnie ubić, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  5. Masę przelać na spód ciasta i piec całość przez 45 minut, aż nadzienie się zetnie.
  6. Po wystudzeniu ciasta nałożyć ubitą śmietanę z cukrem puder i posypać czekoladą.
Smacznego :)


2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails