13 października 2014

Tarta zdrowo nadziana



Składniki na spód:
  • 1 i 3/4 szkl. mąki razowej ( u mnie żytnia razowa typ 2000) -170g
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
Nadzienie:
  • 1 pomidor -115g
  • ser feta- 120 g
  • 1 łyżeczka masła
  • 90 świeżego szpinaku
  • 65 g suszonych pomidorów
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 4 jajka
Sposób wykonania:
  1. Składniki na ciasto wyrobić na jednolitą masę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie smarujemy formę masłem i wykładamy ciastem. Pieczemy 12 minut w 200 stopniach. 
  3. Szpinak smażymy na maśle. 
  4. Do miski wbijamy jajka, dodajemy pokruszony ser feta, pomidora, pokrojone suszone pomidory, czerwoną cebulę oraz przesmażony szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na tartę.
  5. Zapiekamy w piekarniku.
Smacznego:) 

Całość:
1564 kcal
92 B
188 W
61 T

1/4 całości:
391 kcal
23 B
47 W
15 T

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails