07 października 2014

Tarta z kremem cytrynowym i borówkami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 90 g cukru
Składniki na masę :
  • 370 g serka mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • borówki
Sposób wykonania:
  1. Przesianą mąkę połączyć z cukrem. Dodać masło i jajko. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkować i ułożyć na formie wysmarowanej masłem i ponownie włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Ciasto pieczemy przez 20 minut z fasolą na wierzchu, a kolejne 15 minut już bez w 190 stopniach.
  4. Krem: Serem mascarpone utrzeć z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodać ubitą kremówkę i całość dokładnie połączyć. 
  5. Krem wyłożyć na ciasto. Wierzch udekorować owocami.
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. pysznie wygląda i już żałuję, że nie ma sezonu na borówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudownie letnia, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails