Szukaj na tym blogu

Tort cmentarz na czarnym biszkopcie na Halloween



Składniki na biszkopt o średnicy 20 cm:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • opakowanie budyniu czekoladowego
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • czarny barwnik
Sposób wykonania:
  1. Pierwsza miska: Białka ubić lekko, dodać 1/2 szkl. cukru i ponownie ubijamy przez 5 minut, aż piana będzie sztywna. 
  2. Druga miska: Żółtka ucieramy z 1/2 szk. cukru, tak aby nie pozostały żadne kryształki cukru.
  3. Trzecia miska: Mieszamy suche składniki ze sobą.
  4. Do drugiej miski wkładamy małymi porcjami masę z pierwszej i trzeciej miski. Łączymy mikserem na najmniejszych obrotach. Dodajemy barwnik i łopatką mieszamy do uzyskania koloru. 
  5. Masę wylać do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia). 
  6. Piec około 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. 
  7. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę zrzucamy na blat z wysokości 50 cm.

Składniki na masę:
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • czerwony barwnik
Sposób wykonania:
  1. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serki, cukier puder i śmietan-fix. Całość szybko i krótko zmiksować. Na koniec dodajemy barwnik.
  2. Masą przekładamy tort i wierzch ciasta.
Dodatkowo:
  • 100 g ciemnej czekolady
  • pisak czekoladowy biały
  • 200 g ciastek oreo
Wykonanie dekoracji:
  1. Z ciastek oreo usuwamy krem i mielimy je na pyt. Obsypujemy wierzch ciasta dokładnie, tak aby zakryć krem. 
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylać na foremkę sylikonową. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na "nagrobku" flamastrem tworzymy napisy. I tak wbijamy w wierzch ciasta.
Smacznego :)

Wskazówki:
  1. Jeśli nie mamy czarnego barwnika można dodać jednocześnie czerwony, niebieski i fioletowy. Biszkopt wyjdzie również czarny.



4 komentarze:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger