Jesienny gulasz z dynią
Składniki:
- 1 mała dynia
- 800 g mięsa z udźca indyka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 3 liście laurowe
- 4 ziaren ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1,5 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- ok 2 łyżki mąki pszennej
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w około 1,5 cm kostkę.
- Doprawić solą i pieprzem, majerankiem oraz przetartym przez praskę czosnkiem. Dokładnie natrzeć mięso przyprawami.
- Aby uzyskać bardziej intensywny smak, najlepiej wstawić mięso na co najmniej godzinę do lodówki, ale nie jest to konieczne.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zaszklić na małej patelni na odrobinie oleju.
- Na dużej patelni, rondlu lub woku podsmażyć mięso na średnim ogniu stale mieszając.
- Dodać wodę lub bulion oraz ziele angielskie i liście laurowe.
- Dusić na małym ogniu przez godzinę.
- Dynię obrać ze skóry, usunąć miąższ i pestki oraz pokroić w kostkę tej samej wielkości co mięso, dodać do zawartości patelni.
- Doprawić przyprawą curry.
- Dusić jeszcze przez około 20 minut.
- Mąkę dokładnie rozprowadzić w połowie szklanki zimnej wody tak by nie było grudek. Dodać do mięsa i zagęścić sos.
- Danie świetnie smakuje z ziemniakami, a także różnego rodzaju kaszami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz