Szukaj na tym blogu

Jesienny gulasz z dynią




Składniki:
  • 1 mała dynia
  • 800 g mięsa z udźca indyka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • ok 2 łyżki mąki pszennej
Sposób wykonania:
  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w  około 1,5 cm kostkę.
  2. Doprawić solą i pieprzem, majerankiem oraz przetartym przez praskę czosnkiem. Dokładnie natrzeć mięso przyprawami.
  3. Aby uzyskać bardziej intensywny smak, najlepiej wstawić mięso na co najmniej godzinę do lodówki, ale nie jest to konieczne.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zaszklić na małej patelni na odrobinie oleju.
  5. Na dużej patelni, rondlu lub woku podsmażyć mięso na średnim ogniu stale mieszając.
  6. Dodać wodę lub bulion oraz ziele angielskie i liście laurowe. 
  7. Dusić na małym ogniu przez godzinę.
  8. Dynię obrać ze skóry, usunąć miąższ i pestki oraz pokroić w kostkę tej samej wielkości co mięso, dodać do zawartości patelni.
  9. Doprawić przyprawą curry.
  10. Dusić jeszcze przez około 20 minut.
  11. Mąkę dokładnie rozprowadzić w połowie szklanki zimnej wody tak by nie było grudek. Dodać do mięsa i zagęścić sos.
Porady:
  1. Danie świetnie smakuje z ziemniakami, a także różnego rodzaju kaszami. 
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger