Szukaj na tym blogu

Lekko orientalna zupa z dyni z jabłkami




Składniki:
  • 1 mała dynia (ok 1kg)
  • 3 jabłka
  • 350 ml bulionu
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego
  • kawałek świeżego imbiru (1 cm)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Dynię obieramy ze skóry. Najlepiej użyć do tego starej metalowej obieraczki do warzyw. Obraną dynię kroimy w kostkę. 
  2. Usuwamy gniazda nasienne z jabłek i również kroimy na kawałki.
  3. Jabłka i dynię układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut.
  4. W rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy upieczoną dynię i jabłka oraz przyprawy  i chwilę przesmażamy.
  5. Następnie zawartość rondla przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy ok. 15 minut.
  6. Dodajemy mleczko kokosowe, chwilę gotujemy.
  7. Po przestudzeniu blendujemy zupę dodając ziemniaki  na gładki krem. 
Porady:
  1. Zupa najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym i plastrami świeżych lub pieczonych jabłek.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger