Lekko orientalna zupa z dyni z jabłkami
Składniki:
- 1 mała dynia (ok 1kg)
- 3 jabłka
- 350 ml bulionu
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 mała puszka mleczka kokosowego
- kawałek świeżego imbiru (1 cm)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Dynię obieramy ze skóry. Najlepiej użyć do tego starej metalowej obieraczki do warzyw. Obraną dynię kroimy w kostkę.
- Usuwamy gniazda nasienne z jabłek i również kroimy na kawałki.
- Jabłka i dynię układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut.
- W rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy upieczoną dynię i jabłka oraz przyprawy i chwilę przesmażamy.
- Następnie zawartość rondla przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy ok. 15 minut.
- Dodajemy mleczko kokosowe, chwilę gotujemy.
- Po przestudzeniu blendujemy zupę dodając ziemniaki na gładki krem.
- Zupa najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym i plastrami świeżych lub pieczonych jabłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz