Choinki piernikowe na kubek
Składniki na ciasto na pierniczki:
- 1/2 kg mąki
- 200g cukru
- 200g miodu
- 120g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka sody oczyszczanej
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżka kakao
Składniki na lukier:
Przygotowanie lukru:- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białk
Sposób wykonania ciasta na pierniczki:
- Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą.
- Dodać miód i masło. Jeśli miód jest mocno twardy można go delikatnie podgrzać razem z masłem.
- Dodać przyprawy korzenne, cukier, jajko i kakao.
- Zagnieść ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite.
- Rozwałkować na około 5 mm.
- Wykrawać pierniczki przy pomocy foremek w kształcie gwiazdek o różnej wielkości.
- Piec w 180 stopniach około 7 minut.
- Cukier puder miksować z białkami przez około 15 minut.
- Gotowy lukier podzielić na tyle miseczek ile kolorów chcemy otrzymać. Dodać barwniki i dokładnie mieszać aż otrzymamy jednolity kolor.
- Kolorowe lukry przełożyć do worków cukierniczych z tytką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz