Tarta rabarbarowa
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 125 g zmielonych migdałów
- 35 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- skórka z 1 cytryny
- 2 jajka
- kilka sztuk rabarbaru (minimum 5)
Sposób wykonania:
- W misce wymieszać suche składniki na ciasto, dodać jajko oraz masło. Całość dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć formę wysmarowaną masłem. Ponakłuwać widelcem dość gęsto ciasto i piec 20 minut w 200 stopniach.
- Nadzienie: masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajka i skórkę z cytryny. Całość zmiksować.
- W końcowym etapie dodać mąkę pszenną i mielone migdały. Dokładnie połączyć i wyłożyć na podpieczony spód.
- Wierzch ciasta udekorować pokrojonym rabarbarem.
- Piec 35 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz