Szukaj na tym blogu

Tarta rabarbarowa


 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Składniki na masę:
  • 125 g zmielonych migdałów 
  • 35 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • kilka sztuk rabarbaru (minimum 5)
Sposób wykonania:
  1. W misce wymieszać suche składniki na ciasto, dodać jajko oraz masło. Całość dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć formę wysmarowaną masłem. Ponakłuwać widelcem dość gęsto ciasto i piec 20 minut w 200 stopniach.
  3. Nadzienie: masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajka i skórkę z cytryny. Całość zmiksować.
  4. W końcowym etapie dodać mąkę pszenną i mielone migdały. Dokładnie połączyć i wyłożyć na podpieczony spód. 
  5. Wierzch ciasta udekorować pokrojonym rabarbarem.
  6. Piec 35 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger