Tort makowo- kokosowy
Składniki na biszkopt 18 cm - 4 blaty:
- 5 jajek
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 120 g mąki tortowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 g suchego maku niemielonego
Składniki na krem kokosowy:
- 300 g białej czekolady
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 fix do śmietany
- 140 g wiórków kokosowych
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki prawdziwej wanilii
- 2 łyżeczki cukru pudru
Składniki na tynk:
- 300 g białej czekolady
- 50 g śmietanki kremówki 30%
- 200 g masła dobrej jakości
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki mleka
- 200 g marcepanu
- 1 łyżka kakao
- 240 g konfitury morelowej
- 2 szklanki czekoladowych płatków śniadaniowych o kształcie łódeczki
Sposób wykonania biszkoptu:
- Do miski przesiać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i migdały. Odłożyć.
- Jajka o temperaturze pokojowej. Białka oddzieli od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodawać żółtka.
- Do masy jajecznej dodać suche składniki i drewnianą łyżka delikatnie połączyć ze sobą składniki.
- Dwie tortownice (lub jeden po drugim) wyłożyć papierem do pieczenia, ale jedynie dno formy.
- Piec w 180 stopniach przez maksymalnie 40 minut do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika biszkopt rzucić z około 50 cm wysokości na drewniane podłoże.
- Każdy z dwóch biszkoptów przeciąć na pół po wystudzeniu.
Sposób wykonania masy kokosowej:
- DZIEŃ WCZEŚNIEJ: Do rondelka wlać kremówkę i zagotować. Czekoladę połamać w małym garnku i zalać gorącą kremówką. Dokładnie wymieszać do momentu, aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia ( przykryć wierzch folią spożywczą), a następnie schować do lodówki na całą noc.
- Z lodówki wyjąć masę i miksować około 2 minuty. Dodać fix, ubijać do momentu, aż masa będzie sztywna tak na 75 % i dodać mascarpone, cukier puder, wanilię. Całość dobrze zmiksować. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i drewnianą szpatułką delikatnie wymieszać.
Sposób wykonania tynku:
- Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Masło utrzeć mikserem na puch, a następnie dodać po trochu ostygniętą masę czekoladową.
- Wszystko razem miksować, aż do uzyskania puszystego kremu.
Sposób wykonania szyszki:
- Masę marcepanową połączyć z kakao do uzyskania jednolitego koloru .
- Uformować w dłoni 4 stożki (tak jak na zdjęciu na końcu wpisu).
- Układać od góry do dołu płatki śniadaniowe.
Sposób złożenia tortu:
- Na paterę położyć pierwszy krążek biszkoptu, nasączyć mlekiem, posmarować cienką warstwą konfitury i wyłożyć 1/3 masy kokosowej. Wyrównać. I tak postąpić z każdym kolejnym krążkiem.
- Wierzch tortu i boki otynkować.
- Dekoracja według własnego upodobania.
Smacznego :)
Jaki wyśmienity tort! Wygląda bosko i na pewno też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńDzien dobry..bardzo proszę o poradę jak w ten sposób otynkować tort. Planuję w ten weekend zrobić taki tort :-). Dziekuje . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjakby to powiedzieć. po nalożeniu masy na tort i w miarę równo rozprowadzeniu nożem czy szpatułką zacząć tym nożem "klepać" haha wiem, dziwnie brzmi, tak walnać trochę w masę i szybko pociągnąć do siebie, ta masa przyklei się do noża i wtedy takie stożki powstają :)
UsuńCzy na ten tynk można położyć figurki cukrowe?
UsuńBardzo bardzo dziekuje ;-)..właśnie zaczynam robić.. mam nadzieje ze wszystko się uda..pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńi jak wyszło ?
UsuńDziekuje bardzo.
OdpowiedzUsuń