Czarny tort na Halloween z czaszkami
Składniki na biszkopt -średnica 16 cm:
- 5 dużych jajek
- 170 g cukru
- 195 g mąki pszennej
- 2 proszku do pieczenia
- czerwony barwnik w żelu
Sposób wykonania:
- Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier.
- Do żółtek dodać barwnik i dokładnie wymieszać.
- Do ubitych białej dodać żółtka- cały czas miksując.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy-wymieszać całość łyżką.
- Ciasto wylać do rantu. Piec od 45 do 60 minut ( w zależności od szerokości rantu) w 170 stopniach do suchego patyczka. Biszkopt przeciąć dopiero, gdy całkowicie wystygnie.
Składniki na krem oreo:
- 180 ml kremówki 30%
- 140 g mascarpone schłodzonego
- 20 g cukru pudru
- 10 ciastek oreo -z nadzieniem
Sposób wykonania:
- 4 ciasteczka z nadzieniem zmiksować na pył. Pozostałe posiekać nożem na grubsze kawałki.
- W misce zmiksować ze sobą serek mascarpone, kremówkę i cukier puder.
- Do kremu dodać ciasteczka i całość dobrze ze sobą połączyć.
Składniki na fioletowy krem:
- 180 g schłodzonego mascarpone
- 130 g białej czekolady
- 190 ml kremówki 30%
- czerwony barwnik w żelu
Sposób wykonania:
- W rondelu podgrzać kremówkę na małym ogniu, wyłączyć palnik i dodać białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Przez chwilę masę miksować.
- Odstawić na całą noc do lodówki - garnek przykryć folią.
- Następnego dnia masę i serek mascarpone zmiksować do połączenia się. Dodać barwnik spożywczy. Zmiksować.
Składniki na tynk:
- 150 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej-minimum 5 godzin
- czarny barwnik w żelu
- czarne kakao
Sposób wykonania:
- W misce utrzeć masło z cukrem pudrem- minimum 10 minut na najwyższych obrotach,
- Powoli oddawać serek mascarpone, nie przerywając miksowania-do uzyskania gładkiej masy.
- Do kremu dosypywać kakao - tu nie ma zasady ile, na oko. Wymieszać .
- Następnie dodać barwnik w żelu wg własnego uznania i stopnia osiągnięcia czerni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz