Szukaj na tym blogu

Ryba po japońsku






Składniki:
  • 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza, morszczuka)
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
Składniki na ciasto:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. wody
 Składniki do przekładania:
  • 2 duże cebule 
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
Składniki na zalewę:
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • sól
  • 1/2 szkl. wody
Sposób wykonania:
  1. Składniki na ciasto łączymy i przygotowujemy, tak jak na naleśniki, ale musi być ciut gęstrze.
  2. Rybę posypujemy przyprawą uniwersalną i obtaczamy w cieście.
  3. Smażymy na oleju.
  4. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w małą kostkę.
  5. Przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej pozostałe składniki. Gotujemy przez 3 minuty.
  6. Na dno dużej miski wykładamy warstwami ostudzoną rybę, warzywa i zalewamy przygotowaną zalewą.
Porada:
  1. Potrawę najlepiej wykonać dzień przed podaniem by składniki mogły się przegryźć.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. ja dodaję jeszcze marynowane pieczarki:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie przepisy - są szybkie i tanie, a ich wykonanie jest nieskomplikowane... Ja, jadam rybę minimum raz w tygodniu - dziś zamierzam przygotować łososia. Najprawdopodobniej zrobię go według jednego z przepisów opublikowanych w tym miejscu: https://mowisalmon.pl/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger